Ako vybrať brúsku na nože?

Nenechajte zájsť čepeľ noža do takého stavu, kedy sa z úhľadného krájania stane nepohodlné sekanie a odrezávanie. Tupý nôž pritom nemusíte hneď vyhadzovať. Zaobstarajte si brúsku na nože a uvidíte, ako vám zrazu pôjde práca od ruky.

Nenechajte zájsť čepeľ noža do takého stavu, kedy sa z úhľadného krájania stane nepohodlné sekanie a odrezávanie. Tupý nôž pritom nemusíte hneď vyhadzovať. Zaobstarajte si brúsku na nože a uvidíte, ako vám zrazu pôjde práca od ruky.

Doba čítania 6 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Typy

Brúsky na nože nájdu uplatnenie doma aj v rukách profesionálnych kuchárov. S nožom pomôžu vodiace drážky, ktoré sú zvedené do ideálneho uhla.

  • O brúsenie sa postará elektromotor

  • Určené pre viac typov nožov

  • Bezpečná prevádzka

  • Jednoduchá manipulácia

  • Nutnosť zapojenia do elektrickej siete

Elektrické brúsky na nože

Nôž nasmerujete do vodiacich drážok, kde stačí už len pár pohybov vpred a vzad na to, aby ste čepeľ nabrúsili.

  • Využijete pre hladké alebo zubaté čepele, ale aj kuchynské nožnice

  • Nižšia cena

  • Kompaktné rozmery

  • Jednoduché používanie

  • Pri mechanických brúskach s plastovým telom môže dôjsť k rýchlejšiemu opotrebovaniu materiálu

Ocieľka

Po ovládnutí techniky je jednoduchým náradím pre pravidelnú údržbu nožov.

  • Pre skúsených kuchárov aj mäsiarov

  • Nižšia cena

  • Skladnosť

  • Nutné dokonalé zvládnutie techniky

Brúsny kameň

Väčšina kameňov je obojstranná. Na jednej strane nájdete hrubý povrch slúžiaci na tvarovanie čepele a na druhej strane jemný povrch, ktorý sa používa na ostrenie.

  • Manipuláciu s ním si užívajú hlavne fajnšmekri a skúsení kuchári

  • Zvládne dokonale nabrúsiť aj celkom tupý nôž

  • Práca s ním vám môže pripadať zdĺhavá a namáhavá

Materiál

Brúsky

Na výrobu brúsok sa využívajú rôzne typy zliatin, ktoré sa líšia predovšetkým v cene. Lacnejšie modely sú vyrobené z nerezovej alebo uhlíkovej ocele, tie drahšie potom z diamantovej ocele s mikročasticami diamantu. Nerezová oceľ odoláva korózii a využijete ju hlavne na menej kvalitné a menej tvrdé nože. Drahším nožom doprajte uhlíkovú oceľ, ktorá si poradí aj s tvrdými čepeľami. Diamantová oceľ vyniká vysokou tvrdosťou vhodnou na brúsenie veľmi kvalitných nožov.

Brúsne kamene

Na výrobu brúsnych kameňov sa predtým používali prírodné materiály ako kremeň, pieskovec alebo korund. Dnes sa častejšie prechádza na syntetický korund alebo karbid kremíka. Prírodné materiály sú typické nerovnomernou hrubosťou a nižšou výdržou. Syntetický korund vyniká dlhou životnosťou a vhodný je skôr na konečné brúsenie vďaka vyššej zrnitosti. Karbid kremíka disponuje lepším brúsnym výkonom, je tak vhodný na hrubé a stredné brúsenie.

Ocieľky

Vyrábajú sa z nerezovej ocele a líšia sa predovšetkým povrchovým spracovaním. Jemné ocieľky slúžia na ostrenie, naopak hrubšie fungujú skôr ako ručná brúska. Často bývajú lacnejšie alebo súčasťou väčšej sady. Obzvlášť pri hrubšej ocieľke platí pravidlo udržiavania presného uhla, v opačnom prípade by ste čepeli uškodili.

Svoju rolu hrá aj materiál čepele vášho noža. Tie sa bežne vyrábajú z ocele rôznych typov a tvrdostí. Čím je oceľ tvrdšia, tým menej často potrebuje brúsiť. Akonáhle ale na tento úkon dôjde, je potrebné ho kvôli väčšej krehkosti vykonávať opatrnejšie. Údaje o tvrdosti nájdete v popise produktu pod skratkou HRC. Pri kuchynských nožoch požadujte aspoň 52 HRC.

  • Uhlíková čepeľ - brúsenie pôjde najľahšie, dlhšie drží ostrie

  • Nerezová čepeľ - zložitejšie brúsenie

  • Titánová čepeľ – zložitejšie brúsenie, titán sa však tupí veľmi pomaly

  • Keramické čepele – udržujú ostrosť veľmi dlho, nevhodné pre domáce brúsenie

  • Diamantové čepele – tvrdosť sa pomerne rôzni, všeobecne by ale nemal byť problém ich naostriť

Parametre

Ergonómia

  • Vždy sa pri výbere zamerajte na celkové prevedenie a kvalitu spracovania

  • Pri ocieľke vám bude stačiť pohľad na rukoväť

  • Dajte prednosť hrubšiemu povrchu, ktorý vám len tak nevykĺzne z ruky

  • U brúsok by mala byť samozrejmosťou pevná konštrukcia - dostatočne stabilná a vyvážená

  • Brúsna časť by zas mala byť jemná a odolná, aby nožom neškodila a nevytvárala na čepeliach zuby alebo nežiaduce zakrivenie

Zrnitosť

Pod pojmom zrnitosť si predstavte hrubosť brúsneho kameňa. Udáva sa v jednotke grit označujúca počet pórov v kameni na ploche 1 palca (1" = 2,54 cm). Cez póry prepadávajú obrúsené časti čepele. Na hrubosť má pochopiteľne vplyv aj materiál. Zrnitejší povrch využijete skôr na tvarovanie a brúsenie čepele. jemnejší povrch zaistí finálne zaostrenie čepele.

Zrnitosť

Využitie

80–220

Bežné ostrenie

800–2000

Brúsenie

3000–8000

Obťahovanie a leštenie

Funkce

  • Pri elektrických brúskach sa môžete stretnúť s funkciou sterilizácie alebo vysúšania

  • Protišmyková povrchová úprava, ktorá môže mať podobu gumových nožičiek či pogumovanej spodnej časti

  • Bezpečnostný vypínač brániaci možnému prehriatiu

Ďalšie kuchynské náčinie

Rady na záver

Ostrenie nijako zásadne nezasahuje do štruktúry kovu, ale ošetruje jeho povrch tak, aby mu navrátil pôvodný tvar. Brúsenie je potom hlbší zásah, ktorý môže znamenať aj zmenu tvaru alebo štruktúry viac poškodenej čepele. Preto stačí brúsiť naozaj len raz za čas, pokiaľ vôbec. Ak budete čepeľ správne ostriť, nemusí byť brúsenie vôbec potrebné.

S elektrickými brúskami dodržujte pokyny výrobcu. Čepeľ stačí umiestniť do vodiacich drážok a počas brúsenia nôž držať bez vyvíjania prílišného tlaku. S ručnými brúskami čepeľ noža nasmerujte do vodiacich drážok a za primeraného tlaku pohybujte tak, aby sa celá rovnomerne naostrila. Pozor na to, že u niektorých brúsiek je správny iba jeden smer ťahu.

Pri brúsení s ocieľkami nôž uchopte svojou dominantnou rukou, ocieľku druhou. Čepeľ veďte v miernom uhle proti jej smeru, a to od seba na koniec ocieľky. Pritom s ňou postupne pohybujte aj v horizontálnom smere, aby ste ju naostrili celú.

Na brúsnom kameni pohyb vykonávajte proti smeru čepele pod miernym uhlom. Zásadné je, aby tento uhol bol po celý čas ťahu rovnaký, a to aj pri brúsení druhej strany. Brúsny kameň by sa pred použitím mal navlhčiť vodou alebo potrieť rastlinným olejom, aby sa jeho póry nezanášali oceľou.

Či už používate brúsku alebo ocieľku, dodržujte nasledujúce pravidlá. Nôž aj brúska musia byť úplne čisté. Najmä pozostatky tukov na noži ostrenie prakticky znemožnia. Po brúsení nôž utrite navlhčeným obrúskom alebo handričkou, aby na ňom nezostali zvyšky obrúseného materiálu a nedostali sa vám následne do jedla. Naostrené či nabrúsené nože potom skladujte takým spôsobom, aby sa ich ostrie ničoho nedotýkalo.